Camper kopen? Het nieuwe 2022 aanbod campers (2023)

Hoe kiest u een camper als u een camper wilt kopen?

Bij ons in de showroom begint een camper kopen altijd met een aantal centrale vragen. Het is belangrijk dat u duidelijk heeft waar u naar op zoek bent zodat u doelgericht en op een praktische manier campers kunt bekijken en beoordelen. Het laten leiden door emotie als u een camper koopt kan er namelijk toe leiden dat u een camper koopt die toch niet helemaal geschikt is voor uw behoeften. Daarom raden wij aan om uzelf eerst een aantal vragen te stellen.

Hoe gaat u uw camper gebruiken? Denk daarbij aan:

 • Gaat u vele weekend tripjes maken of gaat u 9 maanden in het jaar van huis?
 • Bezoekt u veel steden of wilt u langere tijd in de natuur zijn?
 • Staat u vaak vrij of gaat u altijd naar een camping?
 • Wilt u de camper ook als dagelijks vervoermiddel gebruiken?

Daarnaast is het belangrijk om uzelf een aantal vragen te stellen die meer duidelijkheid kunnen geven over de geschikte camper indeling.

(Video) A 15-year warranty, unique construction and campervan size, make this Wingamm a unique motorhome

 • Met hoeveel personen rijdt en slaapt u in de camper?
 • Gaan de kinderen of kleinkinderen mee in de camper?
 • Is het belangrijk dat er een aparte douche en toilet ruimte is of doucht u nauwelijks in de camper?

Naar aanleiding van deze vragen kunt u al een heel eind op weg geholpen worden in uw zoektocht. Hieronder zullen we verdere uitleg geven van de mogelijkheden waar u keuzes in zult moeten maken wanneer u een camper kopen overweegt.

Welk type camper past bij mij?

Campers zijn onder te verdelen in 4 verschillende typen, de integraal camper, half-integraal camper, alkoof camper en buscamper. Bij een camper kopen is het aan te raden het verschil tussen deze camper typen te weten. Dit zal de keuze al een stuk overzichtelijker maken. Klik op het type camper als u meer over het camper type wilt weten;

 • Integraal camper;
 • Half integraal camper;
 • Alkoof camper;
 • Buscamper.

Uiteraard is het belangrijk om bij het maken van een keuze verschillende campertypes te bekijken om zo zelf de voor- en nadelen te ervaring. Daarnaast heeft de het campertype invloed op de indeling van de camper en hoeveel ruimte er is in de camper.

Welke camper indeling past bij mij?

De indeling van uw camper is erg bepalend voor uw vakantie. Zo kunt u variëren met een aantal componenten in de camper. Let daarom bij het bekijken van campers op de verschillende bedden, keuken indeling, kastruimte, zithoek en douche en toilet.

(Video) DEZE BIJZONDERE BUSCAMPERS ZIJN HET BEKIJKEN WAARD - Caravan Salon Düsseldorf 2022 - Campingtrend

De bed indeling van een camper heeft het meeste impact op hoe de camper verder is ingericht m.b.t. de keuken, douche & toilet en zithoek, daarom de verschillende bed indelingen op een rijtje:

Camper met frans bed

Een frans bed is een tweepersoonsbed wat in de lengte geplaatst is. Naast het bed is altijd een ruime douche en toilet te vinden. Het bed is laag en makkelijk instapbaar waardoor deze indeling voor een ruimtelijk gevoel zorgt in de camper. Meestal heeft dit bed een afgeronde hoek.

Camper met dwarsbed

Een dwarsbed is een bed in de breedte achterin de camper. Het dwarsbed is vaak hoog waardoor er een grote bagageruimte onder het bed ontstaat, maar kan ook lager ingezet zijn. Een dwarsbed wordt vaker in compacte camper modellen gehanteerd en is een efficiënte indeling m.b.t. tot ruimtegebruik.

Camper met Queensbed

Een queensbed is een laag tot middelhoog lengtebed midden achterin de camper waar u links en rechts omheen kunt lopen. Het bed raakt de linker en rechter zijwanden niet. Deze opstelling oogt ruimtelijk. De hoogte van het queensbed heeft invloed op de bagageruimte eronder. Naast het bed is aan beide zijden ruimte voor een hangkast. Voor het queensbed is de douche en toilet geplaatst

(Video) Megamobil campervan range at CMT 2023

Camper met twee enkele (aparte) bedden

Twee aparte bedden in een camper betekent dat er een enkel bed in de lengte aan beide zijwanden gemonteerd is, hier kunt u tussendoor lopen of u vindt hier een opstapje tot het bed als dit een hoog bed is. Vaak wordt het bed achterin de camper geplaatst. Met twee enkele bedden achterin bestaat vaak de optie om een middenschot uit te trekken waardoor er een kingsize 2 persoonsbed van te maken is. Bij hoog geplaatste bedden is er extra bagageruimte in de garage en een hangkast onder 1 van de bedden.
Ook is het mogelijk om een opstelling van 2 enkele bedden met daarachter over de hele breedte van de camper een ruime douche en toilet opstelling te kiezen. Dit zijn 2 aparte bedden waar u tussendoor kunt lopen. De instap in deze bedden is laag.

Camper met hefbed

Een hefbed is een bed wat met een hef effect naar beneden gehaald wordt en tegen het plafond verdwijnt indien het niet gebruikt wordt. Het hefbed zit bij half integrale campers boven de zithoek en bij integraal campers in de cabine. Een hefbed wordt vaak als 2e bed gebruikt bij vierpersoons campers, maar er zijn ook campers met enkel een hefbed.

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een camper?

Welk rijbewijs u nodig heeft voor een camper hangt af van het gewicht. De meeste campers te koop in Nederland hebben een maximaal laadgewicht van 3500 kg. waardoor u de camper kunt besturen met een B rijbewijs. Let bij een camper kopen daarom altijd op het leeggewicht van de camper en tel daarbij op het gewicht van de extra accessoires die u toevoegt. U wilt natuurlijk genoeg gewicht overhouden om al uw spullen mee te nemen op vakantie zoals bijv. elektrische fietsen.
Meestal is er een mogelijkheid om de toegestane maximum massa te verhogen, waardoor u de camper zwaarder mag beladen, echter heeft u dan wel een C of C1 rijbewijs nodig.

Motorisering en versnellingsbak

Als u een camper koopt is het ook belangrijk om te bedenken welk motorvermogen de camper heeft en of u de voorkeur aan handgeschakeld of automaat geeft. Tegenwoordig worden campers vaker standaard geleverd met voldoende motorvermogen, in het verleden was dit nog wel eens anders. Met name als u de voorkeur geeft aan een automatische versnellingsbak wilt u dat het motorvermogen toereikend is. Dethleffs en Sunlight campers worden als fabrieksstandaard met 120 PK geleverd. U kunt zelf de keuze maken voor een zwaardere motor. Onze huurcampers worden standaard geleverd met 140 PK.

(Video) Best Class-C Motorhomes on Sale Today: Updated Buying Guide for 2023 with Prices

Wat kost een camper kopen eenmalig en jaarlijks?

Om een camper te kopen is het belangrijk om duidelijk te hebben welke kosten hier allemaal bij komen kijken. Naast de aanschaf van de camper heeft u namelijk ook jaarlijkse kosten aan het onderhoud en de stalling. Om een duidelijk kostenplaatje te hebben is het belangrijk om de kosten vooraf te berekenen, denk daarbij aan: camperverzekering, camperstalling, wegenbelasting en onderhoud aan uw camper.

Bekijk onze camper occasionsom een idee te krijgen van de verschillende prijzen.

Tip: Wegenbelasting Camper

Naast de standaard punten zijn er natuurlijk altijd bijzonderheden. Een tip van ons is dan ook om bij de aanschaf van een nieuwe camper goed de wegenbelasting in de gaten te houden. Wanneer u de eerste wegenbelasting acceptgiro in de brievenbus ontvangt moet u via het formulier bijzondere tarieven voor motorrijtuigenbelasting aangeven dat het om een camper gaat. Dit moet goed gedocumenteerd worden en met foto’s van de binnen- en buitenzijde van de camper aangetoond worden. Indien u dit niet op tijd aangeeft betaalt u mogelijk teveel wegenbelasting.
Indien u een ex-huurwagen aanschaft wordt het juiste belastingtarief automatisch door de belastingdienst geregeld.

Eenvoudige of luxe camper kopen?

U kunt alle kanten op. Van luxe campers, tot eenvoudige modellen. Iedere camper is uit te breiden met verschillende camper accessoires zodat u uw camper zo luxe en uitgebreid mogelijk kunt maken. Bekijk onze camper accessoires online of kom langs voor advies.

(Video) 5 MEEST INNOVATIEVE TRUCK BED CAMPERS 2021-2022

Gaat u een camper kopen dan is het belangrijk om verschillende campers van binnen te bekijken. Bij ons in de showroom in Almere is dat mogelijk. Wij hebben verschillende camper modellen, zowel nieuwe campers als gebruikte campers. In onze showroom vindt u verscheidene Dethleffs en Sunlight camper modellen. Alleen door campers te bekijken krijgt u een beter idee van wat het best aansluit bij uw wensen.

Camper kopen nog even een stap te ver?

Wilt u nog even geen camper kopen of twijfelt u nog over de indeling? Dan is het aan te raden eerst een camper te huren, om er zo achter te komen hoe de camper tijdens de vakantie bevalt. Een camper huren kan via onze camper huren pagina.

FAQs

Is 2022 a good time to buy a camper? ›

Dealers are already marking down 2022 RVs to clear space on their lots for incoming 2023 models. Although there will always be a demand for good quality RVs, the market for RVs is nowhere near what it was in 2021 and early 2022.

Will camper prices go down in 2022? ›

Notably, there was a decrease in camper prices for towables and motorhomes in January and February 2022 because they're cold months that tend to put most travel to a stop. Many COVID buyers are now selling their RVs because they no longer have a need for them now that travel is back to normal.

What should I not tell my RV salesman? ›

For example, never tell an RV salesperson that you're new to RVing and are buying your first rig. This may lead the salesperson to try to get you to buy something you don't need. You'll be spending more money than necessary.

How much does a 2022 RV cost? ›

Fifth wheel prices for 2022

On average, fifth wheel prices range between $36,000 USD for a small fifth wheel to $135,000+ for a huge one.

What is the best month to buy a camper? ›

You can also benefit from good deals in the neighboring months of November and February — after the high season ends and before the next spring season starts up. This stretch of time is also when many dealerships swap out their inventory, and it may be the best time to buy a used RV.

Are campers a waste of money? ›

The short answer is no. With the exception of some in-demand vintage models, the value of an RV depreciates over time. An RV is an investment in a lifestyle, but you can mitigate the expense by renting it out when not in use through a third-party rental site like Outdoorsy or RVshare.

Do campers hold their resale value? ›

Brand-new RVs start losing value as soon as they're driven off the lot and continue to lose value throughout the first year rapidly. The RV depreciation rate increases at a steady rate after that until your RV hits double digits in age. Once an RV is ten years old or older, its value drops more rapidly.

How many months can you finance a new camper? ›

On average, RV loans range from 10-15 years, but many banks, credit unions and other finance companies will extend the term up to 20 years for loans of $50,000 or more on qualified collateral. Get a loan term up to 15 years¹ (180 months) for fixed RV loans with Mountain America Credit Union.

What should you not bring in an RV? ›

RV Packing List: What Not to Bring Along
 • Don't stock the kitchen with bulk foods. ...
 • Don't outfit (everything) with storage enhancers. ...
 • Don't bring appliances and kitchen tools that are one dimensional. ...
 • Don't bring every form of entertainment. ...
 • Don't think everything from home will work in your RV.
Mar 31, 2017

What are most common problems in RV? ›

5 Common Problems With RVs, and What to Do About Them
 • Water Intrusion. One of the most common problems that RV owners face as their vehicles get older is water leaking and intrusion. ...
 • Appliance Operation. ...
 • Power Management Issues. ...
 • AC Not Cooling. ...
 • Excessive Tire Wear.
Jan 26, 2021

What should a first time RV owner know? ›

Here are eight tips that I wish I had known before embarking on my first RV road trip.
 • Don't get poop on yourself. ...
 • Remember your toolkit. ...
 • Pack sufficient cookware. ...
 • Use leveling blocks. ...
 • Get into your campground before dark. ...
 • Download camping apps. ...
 • Use RV toilet essentials. ...
 • Wake up early, watch the sunrise, take a nap.
Jul 20, 2020

What is the best RV camper to buy? ›

7 Best Travel Trailer Brands of 2022
 • Airstream.
 • Grand Design RV.
 • Oliver Travel Trailers.
 • Lance Campers.
 • Outdoors RV.
 • Winnebago.
 • Jayco.
Feb 16, 2022

What is the monthly cost of owning an RV? ›

We have seen monthly full time RV living budgets from fellow travelers as low as $1,600 and as high as $5,000. If you really want to go minimal, you can easily live this life for around $1,000 per month by finding a free spot to park your rig for extended periods or by becoming a camp host.

What is the true cost of owning an RV? ›

The average cost for a previously owned camper or small travel trailer RV is roughly $15,000 or more and around $40,000 or more for the average previously owned motorhome or fifth wheel, with significantly higher cost for a brand new RV. How you plan to pay for the RV will directly impact what you end up paying.

What state has the cheapest RVs? ›

There is one that is even cheaper! That state is Montana. Montana has no sales tax and no personal property tax.

Can you live in a camper year round in cold weather? ›

Cold weather RVing is not only possible; it's rewarding and, with the right kit and preparation, completely comfortable too. In this post, we'll walk you through our top tips for living in a camper in the winter, from insulation tips to keeping warm and dry.

What is the number 1 selling travel trailer? ›

Jayco's Jay Flight is the number one selling travel trailer and has been for more than a decade. The versatility of the product line makes it an excellent option for a variety of people and camping styles. Whether you enjoy camping in campgrounds or boondocking, you have many options to consider.

What's better aluminum or fiberglass camper? ›

Fiberglass wins hands-down in durability, shine and cleanliness. If you're looking at your RV as an investment, fiberglass RVs tend to hold their resale value much better than aluminum models.

Which RV has the least maintenance? ›

Wouldn't it be great if your RV was low-maintenance, too? In a perfect world, you would have to do little work to keep your camper up and running.
...
These Are the Five Best Low-Maintenance Campers Available
 • ModVan CV1.
 • Sportsmobile Camper Vans.
 • Airstream Interstate Grand Tour.
 • Campervan North America.
 • Hymer Aktiv.
Dec 21, 2017

What is the average life of a camper? ›

What is the average lifespan of a travel trailer? At a minimum, your travel trailer needs to be able to last for 10 years. You might be able to prolong its longevity and add about two to five years by taking good care of it. However, some travel trailers can last up to 30 years with proper usage.

Is an RV a tax write off? ›

Part-time RVers, full-time RVers, and campers who use their RV for business are typically eligible for a variety of deductions and write-offs. RV tax deductions can include: Homeowner tax deductions if you claim your RV as your home. You do not have to have your RV in one location for it to be your home.

Is it realistic to live in a camper? ›

Living in an RV has its moments, but it's not always easy. Moving an RV camper can be expensive and may cause wear and tear on your vehicle. You have little privacy when living in an RV, whether you're inside trying to sleep or outside trying to get some fresh air. Visit Insider's home page for more stories.

How often does an RV roof need to be resealed? ›

However, you don't need to recoat the seal on your RV roof every six months. In fact, about every two to four years is ideal, depending on the kind of weather you have and the type of environment you drive through on a regular basis. Certain kinds of climates can cause more wear and tear on the roof than others.

What brand of RV has the best resale value? ›

Airstream motorhomes have some of the highest resale values out there: This classic brand helped popularize motorhomes today, and they're known for being well-designed and a good value for the money.

What is the value of the camper after 5 years? ›

After five years of life with a Class C vehicle, you can expect a rate of about 38% depreciation. After another five years, that rate barely trips 50%.

Is it better to pay cash or finance a camper? ›

For an RV purchase, using cash is probably best unless you can get a low-interest personal loan with comparable rates to a mortgage (under 5% APR is ideal). Also keep in mind that RVs come with ongoing costs, such as campground rental rates and maintenance.

What credit score do you need for RV financing? ›

The RV financing industry-standard ranges from about 660 to 700 FICO score, but there is a possibility your search for “RV financing with 650 credit score” can be fruitful because there is financing available for credit scores in the 500 to 600 range.

What is a good interest rate on a RV loan? ›

The best RV loan interest rates currently start around 4.49 percent for borrowers with excellent credit. However, the actual rate you receive depends on factors such as your credit score, debt-to-income ratio and annual income.

Can you use the bathroom in an RV while driving? ›

The good news is that you can use the RV bathroom while the vehicle is in motion. Because the electrical systems are in action while the car is on the road, you can use the bathroom and flush with the water pump as normal.

Can you throw toilet paper in RV? ›

Never use regular toilet paper in an RV. This will lead to clogs, blocked sensors, and backed-up black tanks. The difference between regular toilet paper and RV toilet paper is that RV toilet paper is manufactured specifically to dissolve quickly and completely in the black tank, avoiding clogs.

What is the number one cause of RV fires? ›

The number one cause of RV fires is reported to be within the RV engine compartment, often in the electrical system. Wiring crimps that can short, fuel lines, exhaust leaks can all be potential fire hazards. Another cause can be the open flame on a propane stove while cooking.

Do campers require a lot of maintenance? ›

Maintenance costs depend on the wear and tear of your RV. According to Mobile Homes Parts Store, several people who lived in RVs said they spent between $500 and $1,000 a year on maintenance costs. Some RVers spent several thousand dollars a year.

What toilet paper can you use in RV? ›

Toilet Paper Possibilities

If you wish to stay with an RV-approved toilet paper, Thetford Quick Dissolve, Camco RV, Thetford Aqua-Soft and Scott's Rapidly Dissolving (with claims that it breaks down 4X faster than other brands) are well-known for dissolving and moving quickly through the RV black tank.

Do you need to use RV toilet paper? ›

Many new RVers wonder whether it's really necessary to use RV toilet paper. The truth is yes. You do indeed need to use quick-dissolving RV toilet paper. If you don't have tissue that's safe for RV use, you shouldn't flush it into your RV's sewage system.

What is the average age of an RV owner? ›

34% are between the ages of 18 – 54 and 66% are 55+.

Which type of RV is most popular? ›

Class A Motorhomes. Class As are the most common motorized RVs.

Will RV prices go down in 2023? ›

In general, RVs are going to continue to decrease in price in 2023, due to an incleased supply of RVs and a decreasing demand for them.

What size camper is best for national parks? ›

If you're not sure of the ideal length for national parks, you'll want to choose an RV between 25 and 30 feet long. Most national parks will accommodate RVs between those lengths. Almost 98% of National Park campgrounds can accommodate RVs up to 19 feet long.

Is it financially smart to live in an RV? ›

It is financially smart to live in an RV. Living in an RV means living a lot smaller with a lot less stuff. You have less room for everything – clothes, toys, tools and more saving you a lot of money. Along with less space, you save on utilities and home-improvement projects if you own your home.

Can you save a lot of money living in an RV? ›

If you live thoughtfully, you can absolutely save money while living in an RV, even while traveling. But, if you're the kind of person who wants to stay at luxury RV parks and spend money on food and experiences, you might find it just as pricey (if not more so) than stationary life. There's no right or wrong here.

How much should I spend on a camper? ›

RVs can cost between $10,000 and $300,000 depending on the style and features. A moderately-appointed camper trailer pulled behind a truck might cost $20,000. The average RV cost of a fifth-wheel may cost $40,000. Most motorhome prices usually start around $100,000.

Which is better gas or diesel RV? ›

When comparing a diesel vs. gas motorhome, diesel motorhomes are much more fuel efficient. That is partly because diesel fuel has a greater energy value than gasoline does. Its higher energy density means that diesel fuel can offer up to 10 percent better fuel economy by volume.

Do you need insurance for a travel trailer? ›

Travel trailers are a different story. Because they're not motorized, insurance is optional. However, if you're financing your motorhome or travel trailer, your lender will typically require you to carry physical damage coverages. Review your policy to ensure you have the coverages you need to protect you and your RV.

Is buying an RV lot a good investment? ›

Generally, RV parks offer a higher ROI than most other types of commercial properties. According to most sources, you can expect anywhere from a 10% to 20% return on your initial RV park investment.

Will camper prices go down in 2023? ›

Based strictly on speculation, yes. If dealerships continue to have trouble moving motorhomes, then it's safe to assume prices should go back to what we would call “normal.” Better yet, as supply chain issues from the pandemic begin to straighten out, dealers are finding it much easier to replenish their inventory.

Is now the time to buy a camper? ›

The RV Lifestyle Is Booming, But 2022 Is Not a Good Time to Buy. There's no doubt about it: RVing is more popular now than ever before. But if you're a savvy shopper, 2022 is not a good time to buy! Longer wait times and higher prices will deter the most frugal shoppers.

Have RV sales slowed down in 2022? ›

Per the latest RV Roadsigns forecast, RV shipments for 2022 are envisioned to be between 487,300 and 510,300 units, down from the prior projection of 537,800 and 561,900 units. The revised forecast marks a 16.9% year-over-year decline at the mid-point of the guided range.

Is the RV craze over? ›

RVs emerged as a rare travel winner in 2020 and 2021. But the recent economic slowdown is adversely impacting several industries, and this time around, the RV space has not been an exception. With the RV industry being highly cyclical and threats of a potential recession looming, the craze for RVing is over now.

What time of year are campers the cheapest? ›

Usually, the late fall and early winter are going to be the best time to purchase your new (or new to you) RV. Off-season purchases are going to get you the best deal. If you can save money on your purchase, you will have more to spend on upgrades and adventures.

Are camper sales falling? ›

There were a total of 32,652 RV shipments in October, a decrease of 43.7% compared to October 2021, according to the most recent numbers from the RV Industry Association. The industry association also reports that between January 2022-October 2022, RV shipments are down 12% compared to the same point last year.

Which state is number one in RV sales? ›

Here are the top ten U.S. states where people spend the most per year on RV sales and service overall: California: $549,800,000.
...
Total RV Shipments in the United States Over Time (1981-2021)
YearRV Shipments
2017504,599
2018483,672
2019406,070
2020423,628
37 more rows

How are RV sales doing in 2022? ›

The new forecast projects 2022 RV shipments to range between 487,300 and 510,300 units with a most likely year-end total of 498,800 units, a (-16.9%) decline from the record 600,240 shipped in 2021.

Why are people quitting RV life? ›

Health Scares and decision fatigue. Managing health care while RVing has always been a challenge, and that's before there was a global pandemic. Some RVers have decided to give up RVing because they want or need access to more stable healthcare.

Why is everyone selling their RV? ›

RV sales surged because of COVID-19, and not everyone is thrilled with their purchase. RV sales have skyrocketed since the onset of the COVID-19 pandemic. While many buyers are happy, some discovered the hard way that they were not ready for RV life.

What is the number 1 rated fifth wheel? ›

The highest-quality fifth-wheel RV is either the Grand Design Solitude or the KZ Durango Gold. Each model offers standout features and thoughtful craftsmanship.

Videos

1. Hobby kampeerauto Optima De Luxe 65 GE 2022 LTD Full Options met korting nu bij Meerbeek Campers
(Meerbeek Caravans & Campers Hobby Fendt 2022)
2. Camper review Hobby Vantana De Luxe K60 FT model 2022
(Cannenburg Caravans en Campers)
3. 2022 Cabanon Chamonix trailer tent - short tour
(Venture Caravans, Motorhomes & Campervans)
4. Camper review Hobby Optima OnTour T70 F model 2021
(Cannenburg Caravans en Campers)
5. Supersonic, de nieuwe ster onder de campers?
(Carlocamper)
6. Caravan review Fendt Saphir 465 TG model 2022
(Cannenburg Caravans en Campers)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated: 02/08/2023

Views: 6531

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.