Ягодови крака: лечение, симптоми, причини и лазери - Здравословен начин на живот (2023)

Файлове

Обобщение

Ако сте забелязали тъмни петна по краката си, които може да изглеждат като малки черни точки, може да имате ягодови крака. Терминът идва от вида на точки или костилки, който наподобява кората и семената на ягода.

Отворените комедони, които причиняват ягодови крака, са космени фоликули или разширени пори, които съдържат уловена смес от масло, бактерии и мъртва кожа. Когато фоликулът или пората са изложени на въздух след бръснене, те могат да потъмнеят.

Ето как изглеждат ягодовите крака, какво може да го причини и как да го лекувате.

Какво причинява ягодови крака?

Докато „ягодовите бутчета“ се отнасят за единичен външен вид, всъщност това е общ термин.

Има няколко различни условия, които могат да причинят отличителния външен вид на ягодовите бутчета, някои от които може да се припокриват едно с друго.

Бръснат

Бръсненето, особено неправилното бръснене със стари, тъпи бръсначи или без крем за бръснене, понякога може да причини ягодови крака.

Изгарянето от бръснач може да доведе до ягодови крака и може също да причини развитие на фоликулит. Бръсненето също може да причини врастнали косми. При някои хора тези врастнали косми може да са причината за появата на ягодови крака. Това се случва по-често при хора с гъсто окосмяване по тялото.

(Video) Flashback Friday: Food as Medicine - Preventing & Treating the Most Dreaded Diseases with Diet

В някои случаи кожата около фоликула може да потъмнее в отговор на дразнене от бръснене, добавяйки към тъмния вид.

запушени пори

Кожата на краката ви съдържа хиляди пори и както всички други пори, те могат да се запушат с бактерии, мъртва кожа и остатъци.

Тези запушени пори, наречени отворени комедони, могат да потъмнеят след излагане на въздух. Това се случва, защото маслото и отломките в порите потъмняват, след като изсъхнат, точно като малките черни точки, които се появяват на лицето.

Ако имате по-големи пори на краката поради генетиката или грубо окосмяване по тялото, те може лесно да се забележат.

фоликулит

Фоликулитът възниква, когато космения фоликул се възпали и понякога се зарази. Това състояние може да бъде резултат от бръснене, кола маска или други методи за обезкосмяване, които оставят космения фоликул отворен и с повишен риск от излагане. Но може да се случи и ако сте били изложени на бактерии, дрожди или гъбички.

Използването на гореща вана с неправилно регулирано pH и химикали също може да доведе до фоликулит.

Фоликулитът обикновено започва като малки червени подутини или мехури, които по-късно могат да се превърнат в струпеи, които не зарастват лесно.

Понякога фоликулитът може да бъде свързан с врастнали косми, които се борят да пробият кожата. Това също може да доведе до появата на тъмна кожа, свързана с ягодовите крака.

Кератоза пиларис

Кератоза пиларис се появява по кожата на бедрата и горната част на ръцете и е често срещано, доброкачествено състояние. На пръв поглед малките подутини, свързани с кератоза пиларис, може да изглеждат като малки пъпки, настръхвания или „пилешка кожа“ и са груби и твърди на допир.

Подутини, причинени от кератоза пиларис, всъщност са малки натрупвания на протеина кератин и мъртви епителни (кожни) клетки. Те могат да сърбят и да изсъхват, но могат да бъдат третирани с овлажнители.

(Video) Flashback Friday: Evidence-Based Weight Loss - Live Presentation

Keratosis pilaris има тенденция да бъде сезонна, появявайки се по-често през сухите зимни месеци, отколкото през лятото.

Въпреки това, ако плувате често през лятото, може също да изпитате кератоза пиларис през тези месеци. Химикалите в басейна са склонни да изсушават кожата. Това може да се случи и ако живеете в климат с ниска влажност.

прекалено суха кожа

Сухата кожа може да причини или изостри симптомите на ягодови бутчета, както и други състояния, които наподобяват ягодови бутчета.

Ако кожата ви е изключително суха, е по-вероятно да развиете дразнене, когато се бръснете. Това може да ви направи уязвими към развитие на изгаряне от бръснач, фоликулит и характерния вид на "ягодов крак".

Сухотата също благоприятства потъмняването на порите на кожата. Освен това прави кератоза пиларис, фоликулит, отворени комедони и изгаряния от бръснач по-очевидни с просто око.

Какви са симптомите на ягодови крака?

Докато ягодовите крака могат да наподобяват редица различни състояния, издайническите признаци обикновено включват:

  • Появата на точки или ямки по кожата на краката.
  • потъмняване на отворените пори на краката
  • появата на кафяви или черни точки по краката след бръснене

Ако изпитвате сърбеж, струпеи, дразнене или възпаление, всъщност може да имате основно заболяване, което наподобява ягодови бутчета. Посетете Вашия лекар, за да изключите инфекция и да изберете правилния курс на лечение за Вашата кожа.

Как се лекуват ягодовите крака?

В зависимост от причината и тежестта, ягодовите крака могат да се лекуват у дома или от обучен специалист.

Домашно лечение

Домашните лечения за ягодови крака включват:

Бръснете се правилно и внимателно с овлажняващ крем за бръснене или лосион

(Video) Flashback Friday: More Than an Apple a Day׃ Preventing Our Most Common Diseases

Избягвайте да използвате тъпа самобръсначка върху суха или само мокра кожа. Пропускането на крем за бръснене също може да е причина за вашите симптоми, така че не забравяйте внимателно да навлажнете зоната, преди да влезе в контакт с бръснарско ножче.

Купете афтършейв тук.

с помощта на епилатор

Епилаторът е ръчен електрически инструмент, който хваща и премахва космите от корените. Въпреки че използването на епилатор може да бъде неудобно или дори болезнено (подобно на кола маска), анекдотични доказателства сочат, че тази форма на обезкосмяване може да предотврати появата на ягодови крака.

Епилаторът също не е толкова дразнещ за кожата, колкото кола маската. Купете един сега.

Овлажнявайте кожата си старателно и ежедневно

Възстановяването на изгубената влага ще подобри външния вид на кожата ви и би трябвало да помогне за облекчаване или предотвратяване на симптомите на ягодови крака.

Пазарувайте хидратиращ лосион за тяло.

Редовно ексфолирайте кожата си

Нежното премахване на мъртвите кожни клетки от повърхността на краката ви трябва да помогне за намаляване на ягодовите крака, както и за предотвратяване на врастнали косми. Премахването на мъртвата кожа от краката ви ще даде шанс на новото окосмяване да пробие по-лесно през повърхността на кожата.

(Video) Flashback Friday: How Not to Die

Купете си скраб.

Използване на продукт без рецепта (OTC), който съдържа салицилова киселина или гликолова киселина

Тези лечения също трябва да помогнат за намаляване на всички състояния на акне, които може да причиняват или влошават вашите симптоми.

Купете продукти на Stridex със салицилова киселина и гликолова киселина.

професионално лечение

Ако домашните средства не са ефективни, ягодовите бутчета могат да бъдат лекувани и от обучен специалист в клинична среда. Възможните лечения включват трайно обезкосмяване чрез:

  • Електролиза. Това лечение включва използването на ниски нива на електричество за идентифициране на раздразнени (или проблемни) космени фоликули. Електролизата предотвратява повторната поява на врастнали косми.
  • лазерна терапия. Въпреки че изисква множество процедури за постигане на трайна епилация, лазерната терапия е специфична и прецизна. Дори по-добре, той е в състояние да лекува повече от един фоликул наведнъж. Процесът на лазерна терапия, който се извършва от три до седем пъти, няма да навреди на кожата ви.

Ако Вашият лекар установи, че имате фоликулит, той или тя може да препоръча терапии с рецепта за лечение на заразените космени фоликули. Те могат да включват перорални антибиотици и антибиотични кремове или гелове. За фоликулит, вашето лечение с антибиотици вероятно ще бъде актуално, освен ако инфекцията не продължи да се повтаря.

Ако гъбична инфекция (като дрожди) е в основата на вашия фоликулит, ще ви бъде предписан противогъбичен шампоан, крем или перорално противогъбично лечение. Може също да се лекува с перорални или локални противовъзпалителни лекарства.

Какви са перспективите за ягодовите бутчета?

За някои хора ягодовите бутчета се справят лесно. Мерките за превенция и домашните средства могат да извършат дълъг път, правейки възможно успешното премахване на крачетата на ягодите сами.

Въпреки това, за тези с по-гъсто окосмяване по тялото, по-тъмна пигментация на кожата и допълнителни предизвикателства за космените фоликули, ягодовите крака могат да се появят по-често и да бъдат по-трудни за лечение. Ако вашият случай е такъв, възможностите за професионално лечение може да са най-ефективният вариант за дългосрочно облекчаване на симптомите.

Videos

1. More Than an Apple a Day: Preventing Our Most Common Diseases
(NutritionFacts.org)
2. ГЪБИЧКИ ПО КРАКАТА И НОКТИТЕ? ЛЕСНИ И ЕФЕКТИВНИ ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ СРЕЩУ ГЪБИЧКИ ПО КРАКАТА И НОКТИТЕ!
(Моето Здраве)
3. Twelve chairs (comedy, dir. Leonid Gaidai, 1971)
(Киноконцерн "Мосфильм")
4. The Internet of Things by James Whittaker of Microsoft
(CS50)
5. Внимание храна! Как НЕ трябва да се храним!
(Detox Health)
6. Ангел Бэби Новые серии - Игра окончена (29 серия) Поучительные мультики для детей
(Get Movies)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated: 03/25/2023

Views: 5930

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.